Het eet pretpark

Kinderen het juiste laten eten, of dit nu om gezond, duurzaam of kwaliteit gaat, is een megatrend. Inmiddels voeden kinderen hun ouders op, gewoon omdat ze in groep 1 al leren dat er heel veel suikerklontjes in cola zitten en vervolgens hun ouders aanspreken op het ‘ongezonde’ gedrag van het drinken van cola. Boks daar als colafabrikant maar eens tegenop.

Eten is de metafoor voor alles. Dus ook voor het nieuwe pretpark. Plezier met en in eten, maar wel met een dat educatieve tintje! De eerste die ik tegenkwam was de ‘Original Strudelshow’ op paleis Schönbrunn in Wenen (www.cafe-residenz.at), een wervelende demonstratie over het maken van de echte appelstrudel. Die moet ik nog zien. Te warm voor zo’n binnenuitje. Waar ik wel ben geweest is de chocoladefabriek van Zotter (www.zotter.at) in de buurt van Graz, ook in Oostenrijk. Wat een feest! Nee geen Willy Wonka in een soort luilekkerland, maar een fascinerende educatieve smulreis. Tijdens rondgang door de fabriek of beter gezegd boven de fabriek, kun en mag je wel 300 soorten chocolade proeven. Mooie glazen loopbruggen leiden je over alle afdelingen. Van het omzetten van de bonen tot chocolade tot het gieten van de repen en het maken van bonbons. Boven elke afdeling proef je ook wat er beneden gebeurd. De rauwe cacaoboon, de basismassa voor chocolade, de verschillende herkomstgebieden en natuurlijk de eindproducten. Van dat proeven maken ze ook weer een feestje, want wie wil niet zijn lepel onder een chocoladefontein houden, ook al komt daar de allerpuurste, allerbitterste chocolade uit? Voor de meeste kinderen interessanter dan lekker, maar het legt wel de basis voor met meer aandacht proeven, dan alleen maar snoepen. Aan het eind van deze reis, ben je ervan overtuigd dat Zotter de allerlekkerste chocolade maakt en dat je alleen die nog wilt eten. Of op zijn minst mee naar huis wilt nemen. Dat kan natuurlijk in de superverleidelijke winkel aan het eind van de toer.

Het volgende pretpark op mijn lijstje, Het Eataly Eetpark in Bologna, gaat pas op 15 november open. ‘Fico Eataly World’ wordt het grootste feest rond de Italiaanse keuken – volgens Eataly uiteraard de beste in de wereld – ooit. Ook hier staat, met modelboerderijen, modelteelt en maar liefst 40 verschillende foodateliers, educatie voorop. Daarnaast kun je er in 25 verschillende restaurants eten en is ook een ‘supermarkt’ waar je alles dat op het park wordt geproduceerd (en waarschijnlijk ook daarbuiten) kunt kopen.

Als ik naar de artist impressions kijk, zie ik elementen terugkomen van World Expo. Maar wat het echt wordt? Daar ben ik zo benieuwd naar dat ik de vliegtickets voor eind november al heb besteld. Ik houd u op de hoogte. En voor wie niet kan wachten? Dit is de link naar het promotiefilmpje. En ook daarin hebben kinderen een leidende rol.